Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nü Ziyaret Etti.

Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel EROĞLU, beraberinde Müsteşar Prof. Dr. Lütfi AKÇA, Müsteşar Yardımcısı Mustafa ELDEMİR ile birlikte Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nü ziyaret etti.

Bakanlığa bağlı Genel Müdürlükleri ziyaretleri kapsamında bugün kurumumuzu ziyaret eden Bakanımız, önce göreve yeni atanan Genel Müdürümüz Sayın İsmail GÜNEŞ ile makamında görüşerek başarılar diledi.

Bakanımız daha sonra Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar, yeni dönem projeleri ve hedeflerinin de anlatıldığı, kurumun üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıda Genel Müdür İsmail GÜNEŞ’ten brifing aldı.

Genel Müdür Güneş, takdiminde özellikle şu konulara vurgu yaptı:

  • Kurumumuz için doğru yerde doğru gözlem hizmetlerimiz için en önemli unsurdur prensibi ile mevcut 463 OMGİ’ye ilave olarak ve kurulması planlanan 246 OMGİ’nin hava tahmin ve gözlemleri için en optimum noktalara kurulumu sağlanacaktır.
  • Meteoroloji gözlem ağının en önemli unsurlarından olan 6 adet meteoroloji radarına ilave olarak 2011 yılında 2 adet, 2012 yıl sonuna kadar 3 adet yeni radar işletmeye alınacaktır.
  • Ülkemizdeki radar ağının tamamlanması için Yerli kaynaklarla yapılan 50 adet küçük ölçekli radar ve taşınabilir radar kurulumu planlanmaktadır.
  • Denizci ve balıkçılarımıza daha iyi hizmet vermek için şu anda 2 adet kurulu bulunan OMGİ’lerden yıl sonuna kadar 40 adet daha kurulması planlanmaktadır.
  • Yapılan teknolojik yatırımlar sayesinde hava tahminlerinde isabet oranımız şu anda % 90 civarında gerçekleşmekte olup bu oranın daha da arttırılması çalışmaları hızla devam etmektedir.
  • Bölgesinde lider meteoroloji teşkilatı olma yolunda gerçekleştirilen uluslararası çalışmalar kapsamında 2010 yılı mart ayında Dünya Meteoroloji Teşkilatı, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, ABD Hidrolojik Araştırma Merkezi desteğinde yürütülen projede Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü oybirliği ile Ani Taşkın Erken Uyarı Sistemi Bölgesel Merkezi olmuştur.
  • Bu Kapsamda Bulgaristan, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Suriye, Irak, Lübnan ve Ülkemizi kapsayan bölgede Ani Taşkın Erken Uyarı Sisteminin DMİ Genel Müdürlüğünden kurulması yönündeki çalışmalar hızla devam etmektedir.
  • Bu projenin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için; DMİ Genel Müdürlüğü tarafından yağış ile ilgili tüm verilerin kg/m² olarak verilmesi, DSİ ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Tarafından Havza Topoğrafyası ve akım bilgilerini içeren taşkın haritalarının hızla üretilmesi ve diğer ilgili kurumlarla işbirliği yapılması gerekmektedir.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Genel Müdür İsmail Güneş’in takdiminden sonra yaptığı konuşmasına; “ana hedeflerimizden birisi Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nü dünyanın ilk 10 Meteoroloji Kurumu içinde olmasını sağlayacak yatırımları ve çalışmaları sür’atli bir şekilde yapmamız gerekiyor, bu çalışmaları bizzat takip edeceğim” diyerek başladı.

Bugüne kadar yapılan çalışmalarla önemli mesafeler alındığını belirten Bakan Eroğlu, “DMİ’nin tahminlerde isabet oranının % 90 seviyesinde olduğunu” ifade ederek bu oranın dikkatle takip edilerek güvenilir olmasını sağlamak zorundayız” dedi.

“Akdeniz ve Karadeniz bizim denizlerimiz, Cebelitarık Boğazı’na kadar bütün tahminlerin başka ülkelerden değil mutlaka bizden alınması gerekir. Büyük ülke, büyük teşkilat ancak böyle olunur. Bunu gerçekleştirmek içim Meteorolojinin Sesi Radyosu’ndan iyi faydalanalım. Bu hedefleri gerçekleştirmek için de gerekli çalışmaları başlatalım” diye konuştu.

“Türkiye’nin en önemli hedeflerinden birisi de, Sayın Başbakanımızın emirleri ve gösterdiği hedef doğrultusunda Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 de ekonomimizin dünyanın en büyük 10 ekonomi arasına girmesidir. Bu hedefe ulaşabilmek için her kurumun kendini geliştirmesi, kendine yeni hedefler koyması ve bunları gerçekleştirmesi lâzım. DMİ Genel Müdürlüğü’nün de kendi hedeflerini gerçekleştirerek büyümesi ve daha da geliştirmesi gerekmektedir. Bizler bunun için her türlü desteği vermeye hazırız ve bu hedeflerin gerçekleşip gerçekleşmediğini ay ay takip edeceğiz” diye konuştu.

Halen 6 adet radarın işletmede olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, “2012 yılı sonuna kadar bu sayıyı 11’e yükselteceğiz. Bunun yanı sıra otomatik meteorolojik gözlem istasyonlarının (OMGİ) da işletmelerinin titizlikle yapılması lazım. OMGİ’lerin hizmete girdiği yerlerdeki insan kaynaklarının iyi yönetilmesine dikkat edilmeli, kaynak israfı yapılmamalı” dedi.

Bir kurumda disiplinin çok önemli olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “2023 hedeflerini hızlı ve belli bir disiplin içinde gerçekleştirmeliyiz. DMİ’nin sahası da oldukça geniş ve bu alanlarda sürekli çalışma ve araştırma içinde olmalıyız. Ben de hala kendi alanımda sürekli bir öğrenme içerisindeyim. Bildiklerim, bilmediklerimin yanında okyanusta bir damladır” diye konuştu.

Ülkemizde yaşanan taşkınlarda bilhassa DMİ Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü’nün sürekli iletişim içinde çalışması gerektiğini ifade eden Bakan Eroğlu, aksi takdirde taşkınların önlenmesinin mümkün olmayacağını söyledi.

Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu son olarak “Meteorolojinin Sesi Radyosunun yeni vericilerle desteklenerek yayın ağını genişletip bütün milletimize sesimizi iletelim.” dedi.

29.07.2011


Haber Listesine / Geriye Dön