Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Bakan Eroğlu Düzenlediği Basın Toplantısında DSİ ve DMİ’nin Çalışmalarını Değerlendirdi

Sn. Bakanımız'ın Toplantıda Yaptığı Sunum

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, düzenlediği basın toplantısında, Devlet Su İşleri ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlükleri tarafından 2003-2009 yılları arasında gerçekleştirilen faaliyetleri ve 2010 yılı hedeflerini anlattı.

Konuşmasında Trakya'da yaşanan aşırı yağışlarla alakalı bilgi veren Bakan Eroğlu, son 5 gün içinde normalin üzerinde ve sürekli yağış meydana geldiğini hatırlatarak yağışlar sebebiyle mevsimlik normal debisi 300 metreküp/saniye olan Tunca, Meriç ve Arda nehirlerinin debilerinin 5 kat arttığını, taşkınlar neticesinde tarihi Kırkpınar sahasında bulunan Kanuni ve Fatih köprülerinin su altında kaldığını belirtti.

Nehirlerin debilerinin dün itibarıyla azalmaya başladığını ifade eden Eroğlu, oradaki yerleşim alanlarını korumak için yaz ve kış seddeleri yapıldığını kaydetti. Kış seddelerinin en yüksek debide dahi aşılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Bakan Eroğlu, yaz ve kış seddeleri arasındaki alanın taşkın alan olarak belirlendiğini söyledi.

Yağışlarla yaz seddelerinin aşıldığını ifade eden Eroğlu, ''Şu anda herhangi bir can ve mal kaybı yoktur. Su seviyeleri de azalmaktadır. Orada ciddi bir hasar yoktur. O alanlar zaten taşkın alanı içindeki alanlardır'' diye konuştu.

Eroğlu, gelecek hafta büyük miktarda yağış beklenmediğini ve taşkın sıkıntısının geçtiğini de söyledi. Basında yer alan, ''AB'nin söz konusu alana büyük paralar verdiği ve çalışma yapılmadığı'' yönündeki habere de tepki gösteren Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:

''AB'nin verdiği para, kusura bakmayın bizim yaptığımız bir köprünün ayağını bile karşılamaz. Neden bahsediyorsunuz? 5 milyon Avro bir para, onun yüzde 75'ini o veriyor, yüzde 25'ini ise biz karşılıyoruz. Onu kuruşuna kadar da veririz. Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye'yi ilgilendiren bir proje için orada temizlik yapılması için verilmiş bir para. İstimlakla ilgili problem çıkınca paranın bir kısmı cihaz alımı için kullanılmış.

Hem Arda hem Tunca Nehri üzerine bazı istasyonlar kurduk. Oralardan gelecek bir taşkın varsa onu 18-20 saat önceden haber alıyoruz ve gerekli ikazlar yapılıyor. Böyle muhteşem bir tesis kurduk. Bizim dönemimizde kuruldu. AB'den gelen parayı zikretmek bile gerekmez. Biz oraya trilyonlarca para harcadık. Bizim harcadığımız 500-600 trilyon paranın yanında o paranın lafı bile olmaz. Üçlü ülke arasında olmasa ben kabul bile etmem. Çerez parası bile değil, DSİ için söylüyorum.''

Baraj ve Göletler

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, baraj, hidroelektrik santralleri ve göletlerin yapılmasına ihtiyaç olduğunu, kış aylarında biriktirilen suyla yaz aylarındaki kullanılacak suyun karşılanması gerektiğini ifade etti.

Bakan Eroğlu, ''Bunun başka bir çaresi ve başka bir tekniği de yoktur. Vatandaşlarımız her daim musluklarında su akmasını istiyorlarsa, sanayimiz her zaman üretim için su kullanmak, çiftçimiz sulama için su istiyorsa baraj ve göletlerin yapılması gereklidir. Bu yüzden baraj ve göletlere karşı çıkmak bilgisizlikten veya kasıttandır.

Hidroelektrik enerji de en temiz, yenilenebilir ve çevreci enerji kaynağıdır. Bunu yapmak için büyük hamle içindeyiz. Muazzam çalışmalar, yeni atılımlar yaptık ama buna karşı çıkanlar var, bu kesinlikle olmaz. Bir takım mahsurlar varsa o telafi edilir o ayrı bir şey'' diye konuştu.

GAP Eylem Planı, Doğu Anadolu Projesi ve Konya Ovası Projesi ile alakalı da bilgi veren Eroğlu, KOP kapsamında yapılan Mavi Tünel inşaatının tamamlanması planlanan 2012'den bir sene önce bitirileceğini söyledi.

Ilısu Barajı ve HES Projesi'nin 27 Ocakta kredisi temin edilerek inşaatına yeniden başlandığını belirten Eroğlu, ''Hasankeyf'teki tarihi eserler kesinlikle korunacak ve Hasankeyf ilçesi o bölgenin en önemli cazibe merkezi olacak'' dedi. Bakan Eroğlu, Ilısu Köyü Yeniden Yerleşim Projesi kapsamında yapılan konutların Mayıs ayında köylülere verileceğini bildirdi.

Barajların Doluluk Oranları

Bu yılın geçen yıla oranla daha yağışlı geçtiğini anlatan Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, barajlardaki doluluk oranlarının da ''iyi'' olduğunu belirtti.

İçme suyu maksatlı barajların doluluk oranlarının Ankara'da yüzde 21.4, İstanbul'da yüzde 98.5, İzmir'de yüzde 51.2 ve Bursa'da yüzde 78.3 olmak üzere genel toplamda yüzde 49.9'a ulaştığını söyleyen Eroğlu, Türkiye genelinde yağışların normale göre yüzde 31, geçen yıla oranla ise yüzde 40 arttığını kaydetti.

Meteorolojik tahminler ve erken uyarılar için ülke genelinde 6 radar sistemi daha kurulduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün hava tahminlerinin büyük oranda gerçekleştiğini bildirdi.

Ilısu Barajı

Bir gazetecinin ''Bulgaristan baraj kapaklarını geç mi açtı?'' sorusuyla Bulgaristan ve Yunanistan’la konuyla alakalı sürekli iletişim halinde olunduğunu belirten Bakan Eroğlu, baraj kapaklarının haber verilerek, kontrollü ve mecburiyetten açıldığını söyledi.

Ilısu Barajı'na kredi veren bankalarla alakalı bir soru üzerine de Eroğlu, kredi alındığını ama ticari bir konu olduğu için kimden kredi alındığı konusunu kendilerinin değil, oluşturulan konsorsiyumun açıklaması gerektiğini belirtti. Bakan Eroğlu, ''Zaten kredinin büyük bölümü vardı, eksik olan kısmı söz konusuydu. Siyasi sebeplerle kredi kuruluşları çekildi. Onunla alakalı da gelecekte hatıralarımı yazacağım kitabımda ayrıntıları anlatacağım'' cevabını verdi.

''Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi'nin, Hasankeyf'teki bir alanın kamulaştırılması ile alakalı iptal kararı verdiğini ve söz konusu kararın Ilısu Barajı inşaatını etkileyip etkilemeyeceğinin'' sorulması üzerine Eroğlu, bu alanın baraj ile alakalı bir bölgede olmadığını söyledi. Eroğlu, Türkiye'de ilk defa kendilerinin baraj yapılmadan önce çevresi ile alakalı bütün faaliyetleri düşündüklerini de anlattı.

TEMA Vakfı'nın, ''Manisa'da açılması planlanan nikel madeni ile Gediz tarım havzasının zarar göreceği yönünde olumsuz bir rapor hazırladığının'' hatırlatılması üzerine Eroğlu, Tema Vakfı'nın konuda uzman bir kurum olmadığını savundu. Konuyla alakalı uzman üç profesörün rapor hazırladığını belirten Eroğlu, madenin henüz faaliyete geçmediğini, o bölgede yapılması gereken her şeyin yapıldığını da vurguladı.

17.02.2010

 


Haber Listesine / Geriye Dön