Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Çevre ve Orman Bakanlığı 2011 Bütçesi Komisyonda Görüşüldü.

Çevre ve Orman Bakanlığının 2011 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar’ın da katıldığı toplantıda Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bütçeyi sunuş konuşmasında, yürütülen faaliyetler konusunda bilgi verdi.

Bakan Eroğlu'nun değindiği konular ve değerlendirmeleri şöyle:

“Meteoroloji, Artan Yatırımlarla Tahmin Tutarlılığını Yükseltiyor”

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün görev alanı; meteoroloji istasyonlarının açılması, çalıştırılması, gözlem ve çeşitli sektörler için hava ve deniz tahminleri yapılmasından, meydan meteoroloji hizmetlerine, meteorolojik ve klimatolojik araştırmalar yapmaktan; milletler arası kuruluşlarla işbirliği yapmaya kadar çok geniş bir yelpazeye yayılmaktadır.

Meteoroloji, başta ulaştırma, tarım ve milli savunma olmak üzere, şehircilik, sağlık, turizm, enerji, ormancılık ve çevre gibi çok farklı sektörlere hizmet vermekte, dolayısıyla milli ekonomiye ve ülke savunmasına büyük faydalar sağlamaktadır.

Önümüzdeki on yıllık periyotlarda dünya nüfusundaki artış, şehirleşme ve göç sorunları ile birlikte iklim değişikliğine neden olduğu öngörülen küresel ısınmanın olumsuz etkileri ve bunlara bağlı olarak enerji, gıda ve su kaynaklarındaki talep artışları, başta tarım ve su kaynakları olmak üzere sektörlere verilecek meteorolojik hizmetlerin önemini artırmakta ve meteorolojiye yeni görev ve sorumluluklar yüklemektedir.

Genel Müdürlüğümüz Dünya Meteoroloji Teşkilatı’nın Doğu Akdeniz Bölgesel İklim Merkezidir. Bu merkezde detaylı bölgesel iklim değişikliği izleme ve araştırma çalışmaları yapılacaktır. İklim değişikliği 1980’lerin sonlarından itibaren, küresel çevre sorunları içinde dünya gündeminin ilk sıralarında yer almaya başlamıştır. DMİ, diğer kamu kurumları ve üniversitelerimiz ile birlikte imkanları dahilinde bu alandaki gelişmeleri takip etmektedir. Bu çerçevede, karar vericilere daha doğru ve detaylı bölgesel iklim projeksiyonları sağlamak için Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile birlikte ‘’Türkiye için İklim Değişikliği Senaryoları ‘’ başlıklı projeyi gerçekleşmiştir. Yakın geçmişte DMİ, iklim değişikliği konusundaki çalışmalarını uluslar arası arenada güçlendirmek için Dünya Meteoroloji Teşkilatı‘ nın (WMO) VI. Bölge ülkeleri arasında başlattığı Bölgesel İklim Merkezi Ağı çalışmaları sürecinde, Doğu Akdeniz İklim merkezi olarak aktif bir rol üstlenmektedir.

Meteorolojik tahminlerde ve sunulan ürün ve hizmetlerde tutarlılık ve kaliteyi arttırmak için teknolojik yatırımlarını artıran Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, ülkemizin en gelişmiş bilgisayar sistemlerini kullanan kamu kurumlarımızdan biridir. Kurum tarafından, özellikle veri arşivleme ve sunumu, sayısal hava tahmini, uydu ve radar meteorolojisi ve üretilen hizmetlerin internet üzerinden sunumu konularında ciddi yatırımlar ve çalışmalar yapılmaktadır. Dünyanın saygın sayısal tahmin model geliştirme çalışmalarına üye olunarak gelecekte daha başarılı tahminler için çalışmalar yapılması Ülkemiz adına kazançtır.

Kuvvetli meteorolojik hadiseler ve bu hadiseler sonucu oluşan tabii afetler öncesi erken uyarı sistemlerinin oluşturulması için dünyada kullanılan en önemli kısa süreli gözlem sistemi, meteoroloji radarlarıdır. Meteoroloji radarları şiddetli hava olaylarının takibinde çok kısa süreli hava tahmin çalışmaları ile meydana gelebilecek can ve mal kaybının önlenmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Hâlihazırda Ankara, İstanbul, Zonguldak ve Balıkesir’de kurulu bulunan dört adet meteoroloji radarına İzmir ve Muğla illerinde kurulan radarların işletmeye alınmasıyla faal radar sayısı 6 ya ulaşmış olup, 2011 ve 2012 yıllarında ise Antalya, Adana, Trabzon ve Samsun radarının da kurulumu tamamlanacaktır.

Teknolojik yatırımlardan bir diğer proje ise Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (AWOS) projesidir. Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonları ile elektronik ölçüm teknikleri kullanarak ölçümlerin güvenilirliği arttırmış, ölçüm tekniklerini standardize etmek suretiyle gözlem ağı homojenliği temin etmiş ve insan kaynaklı hataların yok edilmesi suretiyle operasyonel maliyetleri düşürülmüştür, bunun yanı sıra daha sık ve sürekli ölçüm verisi akışı da sağlanmıştır. Gelişen teknolojiye paralel olarak gözlem şebekemizin modernize edilmesi ve akabinde bugüne kadar meteorolojik gözlem verisi alınmamış ilçe kalmayacak şekilde gözlem şebekemizin genişletilerek tamamen otomasyona geçilmesi amacıyla, 240 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonunun daha kurulması çalışmaları devam etmektedir.

Meteorolojik gözlemler cihazlarının kalibrasyonunu yapacak, milletlerarası vasıfta kalite belgesine sahip "Meteorolojik Cihazlar Kalibrasyon Merkezi" 2009 yılında faaliyete başlamış olup, hem yurt içine hem de yurtdışına hizmet vermektedir.

Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü mevcut teknolojik yatırımlarına ilave olarak, mobil radar (x bant) projesini de hayata geçirme yolunda önemli çalışmalar yapmaktadır. 2011 ve ileri yıllarda bütçe imkanları çerçevesinde Ülkemiz genelinde yeterli sayıda mobil radar işletmeye alınması hedeflenmektedir.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ülke genelindeki gözlemlerine ve %90'lara varan isabet oranındaki tahminlerine, 24 saat aralıksız olarak artan hizmet kalitesi ile daha etkin ve verimli olarak devam edecek; bölgesinde lider meteoroloji merkezi olacaktır

“Çevreye Özen Gösterilmeli”

Katı atıkların toplanması çok önemli. Toplanmaması durumunda pek çok hastalığa sebep olur. Bu konuda çok ciddi adımlar attık. Türkiye'yi katı atık bertaraf tesisi açısından bölgelere ayırdık. Müşterek tesisler işletme maliyeti açısından yararlı. Şu anda 41 milyon nüfusun katı atıkları toplanıp bertaraf ediliyor. Bunu artırmak için çalışma yapıyoruz. Ambalaj atıklarını ekonomiye kazandırıyoruz. Bu konuda mesafe aldık. Atık piller önemli bir şekilde çevre kirliliğine sebep oluyor. Tamamını topladığımızı iddia etmek mümkün değil. Ancak yüzde 60-70'ini topluyoruz. Bu konuda vatandaşlardan hassasiyet bekliyoruz. Atık yağlar önemli bir konu. Vatandaşlarımız atık yağları lavabolarına dökmesin.

Nehirlerin kirlenmesi konusunda havza bazında çözüm üretilmesi gerekir. Müşterek arıtma tesisleri kurulması önemli. Bazı havzalarda bu tesisler tamamlandı. Diğer havzalarda çalışmalar devam ediyor.

“Türkiye'nin Havası Temiz”

Hava kirliliği konusunda büyük mesafe aldık. Bütün Türkiye'de artık hava temiz.

Deniz ve kıyılarımızı çok düzenli bir şekilde izliyoruz. Kalite iyileşti. 231 noktada izleme yapıyoruz. Mavi bayraklı plaj sayısı 328'e yükseldi. Antalya bu konuda dünyada ilk 3'e giriyor. 2002 liman tesisinde atık alımı yapıyoruz. Artık gemi atıkları denize boca edilmiyor.

“Balık Çiftliklerinin Yüzde 95'ini Taşıdık”

Balık çiftlikleri konusunda çok ciddi çalışma yaptık. Kararlı bir duruş sergiledik ve başarılı da olduk. Çiftliklerin yüzde 95'ini taşıdık. Diğerleri için de çalışmalar sürüyor.

Gürültü kirliliği konusunda vatandaşlardan çok ciddi şikayetler aldık. Çok ciddi bir denetim ağı kurduk. Bu şikayetleri minimize edeceğiz. Eğlenceye karşı değiliz. İsteyen istediği şekilde eğlensin, ancak başkasını rahatsız etmesin. Çevre denetimlerini artırdık. İhlal edenlere ceza veriyoruz. Bunlar arasında belediyeler ve kamu kuruluşları da var. Uzungöl'de çalışmalar yürüttük. Şu anda muhteşem hale geldi

“HES'ler Mecburiyetten Kaynaklanıyor”

Türkiye'de 8,5 milyon hektar ekonomik olarak sulanabilir tarım arazisi var. 2010 yılı başı itibariyle sulanan arazi miktarı 5,4 milyon hektar. Bu da arazinin yüzde 64'üne tekabül ediyor.

Hidroelektrik önemli bir konu. Türkiye, kullandığı enerjinin yüzde 73'ünü ithal ediyor. Dışa bağımlı bir ülke konumunda. Çünkü, yeterli petrol, doğalgaz ve kaliteli kömüre sahip değil. Bu bakımdan hidroelektrik enerjisi bir mecburiyet. Barajların, göletlerin yapılması keyfiyetten değil, mecburiyetten kaynaklanıyor. Dünya bu konuda potansiyelini hemen hemen kullanmıştır. Türkiye'deki kaynakların tamamını kullanabilirsek enerji ihtiyacının yüzde 80'i karşılanır. Bu konuda özel sektörü teşvik ettik. Devletin üzerinden 45 milyar dolarlık yük aldık. Hidroelektriğin faydası tartışılmaz. Yerli ve temiz bir kaynak bu. Barajlar taşkınları önlemek bakımından da önemli. Doğu Karadeniz'de santraller sebebiyle derelerin kuruması mümkün değil. En kurak dönemde dahi yeterli suyun verilmesini şart koşuyoruz. Yine santraller sebebiyle kesilen ağaçların 5-10 katı kadar ağaç dikiyoruz. Santraller sebebiyle oluşan sakıncaları minimize ediyoruz. HES'lerin önünün açılması gerekiyor. Kat edeceğimiz mesafeler var.

GAP doludizgin gidiyor. Ilısu Barajı, bölgeye ekonomik olarak büyük katkı sağlayacak. Çok önemli bir proje. Kültürel ve çevresel konularda çok büyük hassasiyet gösteriyoruz. Kültürel varlıkları kurtarıyoruz.

“Ormanlarımız Artıyor”

Türkiye, ormanlarını artıran nadir ülkelerden biri. Kent ormanları kuruyoruz. Türkiye'yi bal üretim merkezi haline getirmek istiyoruz. Arıcılar için özel bal ormanları kuruyoruz. Bal üretiminde büyük artış sağlayacağız.

Orman yangınları konusunda büyük başarı sağladık. Yangınlara çok süratli bir şekilde müdahale ediliyor.

Fidan üretimini artırdık. Türkiye, ağaçlandırmada dünyada ilk 3'e giren bir ülke konumuna geldi. Özel ağaçlandırma sahaları tahsis ediyoruz. 81 ilde tabiat parkı kuracağız.

Gelibolu'ya ziyaretçi sayısı 2 milyonu geçti, Uludağ'ı Uludağ'a yakışır hale sokmak istiyoruz.

03.11.2010

 


Haber Listesine / Geriye Dön