Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Bakan Eroğlu, TBMM Genel Kurulu'nda Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 2011 Yılı Bütçesini Sundu

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bakanlığın 2011 yılı bütçesini TBMM Genel Kurulu’nda sundu.

Meteororlojik Gözlem ve Teknoloji Geliştirme Faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi;

"Meteoroloji, başta ulaştırma, tarım ve milli savunma olmak üzere, şehircilik, sağlık, turizm, enerji, ormancılık ve çevre gibi çok farklı sektörlere hizmet vermekte, dolayısıyla milli ekonomiye ve ülke savunmasına büyük faydalar sağlamaktadır.

Dünya nüfusundaki artış, şehirleşme ve göç sorunları ile birlikte iklim değişikliğine sebep olan küresel ısınmanın olumsuz etkileri ve bunlara bağlı olarak enerji, gıda ve su kaynaklarındaki talep artışları, başta tarım ve su kaynakları olmak üzere sektörlere verilecek meteorolojik hizmetlerin ehemmiyetini artırmakta ve meteorolojiye yeni görev ve sorumluluklar yüklemektedir.

Yılda toplam 30 adet kursta yaklaşık 100 ülkeden 350’ye yakın kursiyere eğitim verilmiştir. Dünya Meteoroloji Teşkilatı’nın 4 yılda bir gerçekleştirdiği en kapsamlı organizasyonlardan birisi olan 15. Klimatoloji Komisyonu 15–25 Şubat 2010 tarihleri arasında 150 ülkeden 200’e yakın kişinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Dünya Meteoroloji Teşkilatı’nın Doğu Akdeniz Bölgesel İklim Merkezidir. Bu merkezde detaylı bölgesel iklim değişikliği izleme ve araştırma çalışmaları yapılacaktır. İklim değişikliği 1980’lerin sonlarından itibaren, küresel çevre sorunları içinde Dünya gündeminin ilk sıralarında yer almaya başlamıştır. DMİ, diğer kamu kurumları ve üniversitelerimiz ile birlikte imkanları dâhilinde bu alandaki gelişmeleri takip etmektedir.

Bu çerçevede, karar vericilere daha doğru ve detaylı bölgesel iklim projeksiyonları sağlamak için Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile birlikte ‘’Türkiye İçin İklim Değişikliği Senaryoları‘’ başlıklı projeyi gerçekleşmiştir. Yakın geçmişte DMİ, iklim değişikliği konusundaki çalışmalarını milletler arası arenada güçlendirmek için Dünya Meteoroloji Teşkilatı‘ nın (WMO) VI. Bölge ülkeleri arasında başlattığı Bölgesel İklim Merkezi Ağı çalışmaları sürecinde, Doğu Akdeniz İklim merkezi olarak aktif bir rol üstlenmektedir.

Meteorolojik tahminlerde ve sunulan ürün ve hizmetlerde tutarlılık ve kaliteyi arttırmak için teknolojik yatırımlarını artıran Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, ülkemizin en gelişmiş bilgisayar sistemlerini kullanan kamu kurumlarımızdan biridir. Bilhassa veri arşivleme ve sunumu, sayısal hava tahmini, uydu ve radar meteorolojisi ve üretilen hizmetlerin internet üzerinden sunumu konularında ciddi yatırımlar ve çalışmalar yapmaktadır.

Kuvvetli meteorolojik hadiseler ve bu hadiseler sonucu oluşan tabii afetler öncesi erken uyarı sistemlerinin oluşturulması için dünyada kullanılan en önemli kısa süreli gözlem sistemi, meteoroloji radarlarıdır. Meteoroloji radarları şiddetli hava olaylarının takibinde çok kısa süreli hava tahmin çalışmaları ile meydana gelebilecek can ve mal kaybının önlenmesi açısından büyük önem arz etmektedir.

Hâlihazırda Ankara, İstanbul, Zonguldak ve Balıkesir’de kurulu bulunan dört adet meteoroloji radarına İzmir ve Muğla illerinde kurulan radarların işletmeye alınmasıyla faal radar sayısı 6’ ya ulaşmış olup, 2011 ve 2012 yıllarında ise Antalya, Adana, Trabzon ve Samsun’da radar kurulumu tamamlanacaktır.

Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonları ile elektronik ölçüm teknikleri kullanarak güvenilirlik arttırılmış, ölçüm teknikleri standardize edilerek gözlem ağı homojenliği temin edilmiş ve insan kaynaklı hataların yok edilmesi suretiyle operasyonel maliyetler düşürülmüştür. Bunun yanı sıra daha sık ve sürekli ölçüm verisi akışı da sağlanmıştır.

Gelişen teknolojiye paralel olarak gözlem şebekemizin modernize edilmesi ve akabinde bugüne kadar meteorolojik gözlem verisi alınmamış ilçe kalmayacak şekilde şebekemizin genişletilerek tamamen otomasyona geçilmesi maksadıyla, 240 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonunun daha kurulması çalışmaları devam etmektedir.

Meteorolojik gözlem cihazlarının kalibrasyonunu yapacak, milletler arası vasıfta kalite belgesine sahip "Meteorolojik Cihazlar Kalibrasyon Merkezi" 2009 yılında faaliyete başlamış olup, hem yurt içine hem de yurtdışına hizmet vermektedir.

Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü mevcut teknolojik yatırımlarına ilave olarak, mobil radar (x bant) projesini de hayata geçirme yolunda önemli çalışmalar yapmaktadır. 2011 ve sonrası yıllarda bütçe imkânları çerçevesinde Ülkenin umumunda yeterli sayıda mobil radar işletmeye alınmasını hedeflenmektedir.

Tarım, Turizm potansiyeli olan ilçelerimize kurulan gözlem sistemleri sayesinde Ülke genelinde dakikalık periyotlarda, daha hızlı, ucuz ve sürekli veri akışı elde edilmektedir.

Daha İsabetli Hava Tahmini, Erken Uyarı ve İklim Çalışmaları İçin 2009 yılında kurulan “Yüksek Performanslı Bilgisayar Sistemi” ile teorik olarak saniyede yaklaşık 3,4 Trilyon işlem yapılabilmektedir. Bu çerçevede;

  • Daha isabetli hava tahmini için modeller çalıştırılacak,
  • İklim değişikliğinin model çalışmaları yapılacak,
  • Rüzgâr/Güneş enerjisi potansiyeli belirleme ve santrallerin üretebileceği elektrik enerjisi tahmin modelleri çalıştırılacak,
  • Taşkın/fırtına erken ikaz sistemi geliştirilecek,
  • Ar-Ge çalışmalarında kullanılacak.

Kalibrasyon ihtiyacı için milletler arası kalibrasyon merkezini (KALMER) kurarak daha önce yurt dışına gönderilen meteorolojik aletlerin kalibrasyonu yapılmakta ve bölge ülkelerine de hizmet verilmektedir.

Halen Türkiye’de ulusal ve uluslar arası 61 hava alanında güvenli uçuş için meteorolojik hizmet desteği sağlamaktadır. Son 3 yıl içerisinde Van / Ferit Melen, Muş, Sivas, Şanlıurfa-GAP, Hatay, Ankara-Güvercinlik, Trabzon, Afyonkarahisar, Elazığ, Samsun-Çarşamba, Milas-Bodrum, Kocaeli-Cengiztopel, Yalova, İzmir-Kaklıç Ankara-Etimesgut, Manisa-Akhisar, Tokat, Batman, Adana, Uşak, Balıkesir-Körfez olmak üzere 21 hava alanına daha Otomatik Meteoroloji Gözlem ve Raporlama Sistemi kurulmuştur. Pilotların güvenilir meteorolojik bilgilere daha hızlı ulaşmaları için “Helimet Sisteminin” geliştirilerek uçuş rotalarına ait buzlanma, türbülans, bulutluluk gibi hadiselere internet üzerinden erişimleri sağlanmaktadır.

Hava tahmini ve erken uyarılarını halkımıza ilk olarak duyurmak için yayın akışı yenilenen ve içeriği zenginleştirilen Meteorolojinin Sesi Radyosu yurt genelinde 40 ilde gerçekleştirdiği yayınlarla 60 milyonu aşkın bir dinleyici potansiyeline hizmet vermektedir. Yayınlarımız Türksat-1C uydusu ve internet üzerinden tüm dünyaya ulaştırılmaktadır.

Uydu yer alıcı sistemleri kurularak sıcaklık, kar örtüsü, bitki örtüsü, orman yangınları, deniz suyu sıcaklığı, toz miktarı gibi veriler sağlıklı ve isabetli bir şekilde elde edilebilmektedir.

Verilere internet ortamından hızlı ulaşılması için meteorolojik veri arşiv sistemini (TÜMAS) geliştirilerek e-devlet kapısı www.turkiye.gov.tr ile bütünleştirilmiştir.

Yüksek atmosfer gözlem ağı genişleterek ve geliştirerek yurt sathında 8 yerde (Ankara, Adana, Samsun, İstanbul, İzmir, Isparta, Diyarbakır, Erzurum) GPS teknolojisi destekli Yüksek Atmosfer Gözlemleri yapar hale geldik.

Atmosfer kirliliği izlenmekte olup, Türkiye’nin yerleşim merkezleri ve kirletici kaynaklarından uzak noktalarında seçilen Antalya, Silifke, Balıkesir-Balya, İstanbul-Çatalca, Bolu-Aladağ, Amasra ve Trabzon-Meryemana’dan günlük olarak toplanan yağış örnekleri incelenerek kirletici ölçümleri yapılmaktadır.

Karayolları hava tahmin sistemini geliştirerek seyahat öncesi gidilecek yerlere ait verilen meteorolojik bilgiler sayesinde güvenli yolculuk yapılması neticesinde kaza risklerinin azalması sağlanmaktadır.

Marina tahmin sistemi kıyı bölgelerindeki yat ve kıyı turizmini destekleyerek, bu bölgelerde ihtiyaç duyulan tüm meteorolojik tahminler bir arada denizcilerimize sunulmaktadır.

Çiftçilerimiz için geliştirilen Zirai Don Uyarı ve Hasat Zamanı Tahmin Sistemi ile don etkileri asgariye indirilmekte, e-mesajla çiftçilerimizin cep telefonlarına ücretsiz ikazlar yapılmakta ve üretim planlaması için en uygun hasat zamanı belirlenmektedir. Ayrıca etkisi yıkıcı ve uzun süren kuraklık da milletlerarası metotlarla sürekli olarak izlenmekte, bilgiler ilgili mercilerle düzenli olarak paylaşılmaktadır.

Orman yangını oluşabilecek riskli bölgeleri belirleyen Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi (MEUS) geliştirilerek orman yangını oluşabilecek riskli bölgeler belirlenmekte, bu çerçevede Orman Genel Müdürlüğünce orman yangınlarının önlenmesi için gereken tedbirler alınabilmektedir.

Rüzgar elektrik santrallerinde rüzgar enerjisi tahmin sisteminin (RETS) geliştirilerek daha verimli şebeke yönetimi ve rüzgar enerjisi santrali sahiplerinin saatlik, günlük ne kadar elektrik üretebilecekleri hususunda gerekli bilgiler sunulabilmektedir.

Türkiye güneşlenme atlası (GÜPA) hazırlanarak uzun yıllar ölçümü yapılan güneşlenme verileri kullanılarak ODTÜ ile birlikte Coğrafi Bilgi Sistemi altında modeller yardımıyla “Türkiye Güneşlenme Atlası” hazırlanmıştır. Bu atlas güneş enerjisi yatırımcılarına ve araştırmacılara büyük katkı sağlamaktadır.

Ayrıca;

  • Taşkın erken uyarı sistemi geliştirmekteyiz,
  • Ozon tabakası ölçümleri için sistemler kurulmuştur,
  • Kentsel hava kirliliği riski için saatlik enverziyon tahmin modeli geliştirilmiştir
  • Türkiye üzerindeki toz taşınımını belirleyen tahmin modeli geliştirilmiştir,
  • Denizcilerimiz için dalga tahmin modeli geliştirilmiştir.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ülke genelindeki gözlemlerine ve % 90’lara varan isabet nispetindeki tahminlerine, 24 saat aralıksız artan hizmet kalitesiyle daha etkin ve verimli olarak devam edecek; bölgesinde lider meteoroloji merkezi olacaktır."

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yaklaşık 71.000 civarında personeli ile ülkemizi; temiz havası, berrak akarsuları, masmavi deniz ve gölleri, ormanları ve tabii güzellikleri ile sağlıklı bir çevrede yaşıyor olmanın huzurunu duyan, yüzü gülen mutlu insanların yaşadığı diyara dönüştürmek için şevk ve heyecanla çalıştığını vurgulayan Bakan Eroğlu, 2011 yılı bütçesini bağlı kuruluşlarla birlikte yaklaşık 10 milyar 200 milyon TL olarak açıkladı.

Çevre ile alakalı yürütülen çalışmalar hakkında kısa bilgiler veren Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, geçen yıl hiçbir ilimizde hava kirliliği yaşanmadığına dikkati çekerek, “Geçmişte gazetelerin promosyon olarak gaz maskesi dağıttığını hepimiz hatırlıyoruz. “Şu an ise ülkemizde hava kalitesi 116 adet tam otomatik ölçüm istasyonu ile sürekli takip edilmektedir. 2014 yılı sonunda hedefimiz bu sayıyı 209’a çıkarmaktır.” diye konuştu.

Atık yönetimi konusunda da önemli adımlar atıldığını kaydeden Bakan Eroğlu, 2003 yılında 15 adet olan düzenli depolama tesisi sayısının bugün 59’a çıkarıldığını, atık madeni yağlar için de 25 adet tesis bulunduğunu söyledi.

Su kirliliğinin önemli sebeplerinden biri olan bitkisel atık yağların geri kazanımı için yapılan çalışmalardan da bahseden Bakan Eroğlu, belediyelerce yaklaşık 100.000 konuttan atık yağ toplandığını ve kapasitesinin yıllık 333.765 tona ulaştığını ifade etti. “Atıksuların arıtımı için yaptığımız çalışmalarla bugün 467 belediyede nüfusun % 73’ünün atık suları arıtılmaktadır. Küçük yerleşimler için nüfusa bağlı olarak tip atıksu arıtma tesisi projeleri hazırlayarak talepte bulanan 376 adet belediyeye ücretsiz olarak verdik. Denizlerimizi de yakından takip ediyoruz. Denizlerimizde 2003 yılında 26 noktada kirlilik izlenirken, şu anda 231 noktada kalite ölçümü yapılmaktadır. Mavi bayrak sayımız da son 8 yılda 271’den 328’e çıkardık.” diye konuşan Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, kirliliğin her türü ile mücadele edildiğini ve gürültü ile mücadele için 2000–2020 yıllarını kapsayan ‘Çevresel Gürültü Eylem Planı’ hazırlandığını kaydetti.

8. eTürkiye (eTR) Ödülleri ‘Kamudan İş Dünyasına eHizmetler dalında’ finale kalan e-Çevre İzinleri konusunda da bilgi veren Çevre ve Orman Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu, çevre izin ve lisanslarının 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren elektronik ortamda tek elden verilmeye başlandığını belirterek şöyle konuştu: “Bilgi işlemde çağı yakaladık. Sadece Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün web sayfasının günlük ziyaretçi sayısı ortalama 3.000.000 kişi oldu. Bakanlığın bütün birimlerine e-evrak takip sistemini yaygınlaştırdık. OGM Yangın Harekat Merkezi dünyanın en ileri teknolojisine sahiptir. Orman Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Orman Yangın Erken Uyarı Sistemi ise ‘Kamudan Kamuya eHizmetler’ dalında finale kalmıştır.”

Küresel iklim değişikliğinin muhtemel tesirleri arasında yer alan orman yangınları ile mücadelede Türkiye’nin Akdeniz havzasının en başarılı ülkesi olduğunu kaydeden Çevre ve Orman Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu iklim değişikliği ile mücadele için atılan önemli adımlara da değinerek “Ülkemiz küresel iklim değişikliği ile mücadelede önemli mesafeler kat etmiştir. 26 Ağustos 2009’da Kyoto Protokolü’ne taraf olduk. 2001 yılında Fas’ın Marakeş şehrinde düzenlenen 7. Taraflar Konferansı’nda özel şartlarımız tanınarak imza atmıştık. Meksika’nın Cancun şehrinde geçtiğimiz hafta iştirak ettiğimiz 16. Taraflar Konferansı’nda ülkemizin özel şartları kabul edildi. Ayrıca ozon tabakasını incelten maddelerin kontrolünde en başarılı ülkelerden biriyiz. Bunun yanı sıra en önemli karbon yutak alanları olan ormanlarımızı korumak ve geliştirmek için 2008 yılında Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği’ni başlatmıştık. Seferberliğin iki yılında bütün hedefler aşılarak yaklaşık 1 milyon hektar alan ağaçlandırdı ve 566 milyon fidan toprakla buluşturuldu. Bu çalışmalar neticesinde Türkiye, ağaçlandırmada dünyada ilk üçe girdi. 2003 yılından bu yana 88 adet Kent Ormanı tamamlandı.”

Bütün canlılar için vazgeçilmez ve çevrenin en önemli öğelerinden biri olan su kaynaklarının planlanması konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, DSİ tarafından 2003-2010 yılları arasında 177 adedi baraj ve gölet, 145 adedi sulama, 34 adedi içme suyu temini ve 430 adedi taşkın koruma tesisi olmak üzere 801 tesisin tamamlandığını söyledi. Bakan Eroğlu, tamamlanan bu tesislerle 20 milyon vatandaşımıza ilave içme suyu temin edildiğini, 1 milyon hektar arazinin sulamaya açıldığını, 135.000 hektar alanın da taşkından korunduğunu anlattı.

Temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olan sudan daha fazla istifade edilebilmesi için çalışıldığını ifade eden Çevre ve Orman Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu, 2003 yılından beri inşa edilen 16 adet HES ile yıllık 6 milyar 38 milyon kilowatt saat enerji üretildiğini, 2003 yılında ülke genelinde sadece 26 milyar kilowatt saat enerji üretilirken, şu an 51,5 milyar kilowatt saat enerji üretildiğini kaydetti.

Ermenek Barajı, HES ve Çine Adnan Menderes Barajı gibi dev tesislerin kısa sürede tamamlandığını belirten Bakan Eroğlu, Güneydoğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi ve Doğu Anadolu Projesi’nin süratle devam ettiğini kaydetti. “GAP’ta 2003 yılında sadece tarım sektörü için 188 milyon TL ödenek ayrılmışken, 2011 yılı bütçesinde bu rakam 11 misli artırılarak 2 milyar TL’ye çıkarıldı. Vatandaşımıza her alanda destek olmak için gayret ediyoruz. Zirai arazilerimizi biran önce suya kavuşturmaya çalışıyor, orman köylülerimize destek oluyoruz.”

Konuşmasına “Gelecek nesillerimize sağlıklı, planlı bir çevre bırakmak gayesiyle başlattığımız çalışmalarımızı büyük bir hızla yürütüyoruz” diye devam eden Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, ülkemizin % 65’inin 1/100.000’lik planlarının tamamlandığını, bilimsel ve katılımcı yöntemlerle yapılan bu planlar sayesinde tabii kaynakların verimli kullanılacağını ifade etti.

Konuşmasının sonunda çevre, su ve ormanın herkesi alakadar eden hususlar olduğunu ve bunlarsız hayatın da mümkün olmadığını hatırlatan Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2011 yılı bütçesinin hayırlara vesile olmasını temenni etti.

17.12.2010

 


Haber Listesine / Geriye Dön