Zirai Tahmin Raporu 30.09.2023 - 04.10.2023

İletişim: (0312) 302 2497 - (0312) 302 2660 - (0312) 302 2635 - zirai@mgm.gov.tr

Bölge 1 2 3 4 5 6 7 8 9


Türkiye Zirai Bölgeler Haritası

1. BÖLGE

Ankara, Çankırı, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Bolu, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Kırıkkale, Uşak.

Cumartesi günü ortası ile batısı, Pazar günü güneybatısı hariç tamamı kuvvetli olmak üzere Cumartesi ve Pazar günleri bölge geneli, Pazartesi günü ortası ile güneybatısı hariç tamamı, Salı günü kuzeybatısı gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta tohum yatağı hazırlamak için tarlaya tırmık çekilir veya diskaro ile sürüm yapılır. Ayın ikinci yarısında ekim işlerine başlanır, ekimle birlikte gübre verilir. Sürme ve zabrusa karşı tohum ilaçlaması yapılır. Mısırda hasat bitirilir, saplar sökülür. Çeltikte son sulama yapılır. Ayın sonlarına doğru kısmi çeltik hasadına başlanır. Fasulyede hasat, harman ve pazarlama işleri yapılır. Kışlık ekimi yapılacak mercimeğin tohum yatağı hazırlanır. Ambar zararlıları ile mücadele edilir. Patates sökümü ve pazarlaması yapılır. Ayçiçeği hasat, kurutma ve pazarlama yapılır, ayçiçeği sapları tarladan sökülür. Kanolada tohum yatağı hazırlanıp ekim yapılır.

Meyvecilikte meyve hasadı ve pazarlaması başlar. Bir dahaki seneye tesis edilecek toplu ve kapama meyve bahçelerinin yer tespiti yapılır. Fidanlıklarda tohum tavalarının hazırlanması tamamlanır. Meyve fidanlarında durgun göz aşısı yapımına ay ortalarına kadar devam edilir. Fidanlıklarda kırmızı örümcek, san-jose ve yaprak bitlerine karşı mücadeleye devam edilir.

Bağcılıkta hasat ve pazarlama işleri yapılır.

Sebzecilikte mevsimlik sebzelerin hasadına devam edilir. Kışlık yetiştirilen sebzelerde ot alma, çapalama ve sulama yapılır, seyreltme yapılması gerekenlerde seyreltme yapılır. Lahana kelebeği mücadelesine, ıspanak yaprak lekesi ilaçlamalarına devam edilir.

Haritaya Dön

2. BÖLGE

Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta.

Cumartesi günü güneydoğusu kuvvetli olmak üzere bölge geneli, Pazar günü kuzeybatısı hariç tamamı, Pazartesi ve Salı günleri kuzeydoğusu ile güneydoğusu gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta tohum yatağı hazırlığı yapılır. Alt gübreleme yapılır. Tohumlar sürme, bambul ve ekin kambur böceğine karşı ilaçlanır. Çeltik hasadı yapılır. Mısır hasadı yapılır. Mısır koçan kurdu mücadelesi için hasat sonu artıkları te-mizlenir. Baklagillerde hasat, daneleme, kurutma ve pazarlama işleri yapılır. Bakla, mercimek ve nohut yerlerinde toprak işleme yapılır. Kanolada tohum yatağı hazırlanır, son hafta ekime başlanır. Pamukların birinci el toplama işlerine başlanır, sulama ve mücadeleye devam edilir. Ayçiçeği hasadı yapılır, saplar tarladan alınır.

Çayır mera ve yem bitkilerinde hayvan pancarı sökümüne başlanır. Yeni tesis yoncalarda üçüncü biçim, eski tesislerde dördüncü biçim yapılır. Korunga ve fiğ ekilecek yerlerde toprak işlemesi yapılır. Ay içinde meralardaki mevcut drenajların bakımı yapılır, yeni proje kapsamına alınan yerlerde drenaj kanallarının açılmasına devam edilir. Suni ve tabii meralarda kontrollü hayvan otlatmasına devam edilir.

Meyvecilikte yazlık elma, armutların ve geç olgunlaşan şeftalilerin hasadına devam edilir. Kışlık elmaların hasadına başlanır. Hasadın bittiği bahçelerde ağaç araları sürülür ve yeşil gübre ekimi için toprak hazırlığı yapılır. Ay sonunda ekime başlanır. Kuruyan ve hastalıklı dallar budama ile çıkarılır. Hasadın devam ettiği ve yeni başlayan bahçelerde sulama ve zirai mücadele işlerine hasat süresince ara verilir. Fidanlıklarda san-jose, kırmızı örümcek ve yaprak bitlerine karşı sistemli mücadeleye devam edilir. Zeytin sineği mücadelesine devam edilir. Zeytin dal kanserinin dördüncü mücadelesi yapılır, filiz kıranın üçüncü nesline karşı tuzak dallar asılır.

Bağcılıkta yoğun hasat faaliyetine devam edilir, kurutma, ambalaj işleri standartlara uygun olarak yapılır. Köklendirme parsellerinde bakım işlerine devam edilir.

Sebzecilikte domates, biber, patlıcan, fasulye ve bamya hasadına devam edilir. Kışlık ekilen havuçlarda seyreltme yapılır. Ispanak ekimi için toprak hazırlığı ve gübreleme yapılır. Ekime başlanır.

Haritaya Dön

3. BÖLGE

Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova, Düzce.

Pazar günü kuzeydoğusu şiddetli, Cumartesi günü ortası ile doğusu, Pazar günü doğusu, Pazartesi günü kuzeydoğusu kuvvetli üzere Cumartesi, Pazar, Pazartesi ve Salı günleri kuzeybatısı hariç tamamı gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta tohum yatağı hazırlanır. Buğday, arpa ve çavdarda önemli ürün kayıplarına sebep olan sürme hastalığına karşı tohum ilaçlaması yapılır. En iyi ilaçlama ise selektörle yapılır. Selektör olmayan yerlerde ilaçlamaların mutlaka ilaçlama bidonlarında yapılması ve kullanılan ilacın tohumun her yanına iyice bulaşması sağlanmalıdır. Ekin kambur ve ekin bambul böceklerine karşı bir yıl önce zararlının görüldüğü alanlarda yapılacak ekimlerde tohumluklar, ilaçlanarak atılmalıdır. Tarla faresi mücadelesi yapılır. Mısırda hasat, harman, kurutma ve pazarlama işleri yapılır. Çeltik hasadına devam edilir. Fasulye hasadına devam edilir. Tütün, son ellerin kırımlarına devam edilir, kurutma işlemleri tamamlanır. Kurutulmuş tütünlerin ay sonuna doğru tümü tavan veya muhafaza odalarına alınır. Ambar zararlılarına karşı mücadeleye devam edilir. Ayçiçeğinde hasat, kurutma ve pazarlama yapılır. Şeker pancarının erken sökümüne devam edilir, pancar sulamasına devam edilir. Patates hasadı yapılır. Kanolanın tohum yatağı hazırlanır ayın sın haftası ekime başlanır.

Çayır mera ve yem bitkilerinde hayvan pancarının hasadı yapılır, silolama işlemlerine başlanır. Biçime gelen yoncaların biçimi yapılır. Suni meraların münavebeli otlatmasına devam edilir. Yem bitkilerinin ekimi için toprak hazırlığı yapılır.

Meyvecilikte elma, armut ve geç olgunlaşan şeftalilerin hasadına devam edilir. Eylül 15'e kadar durgun göz aşısı yapımına devam edilir. Meyve fidanlarına zarar veren San-Jose, kırmızı örümcek, yaprak bitleri ve diğer zararlılara karşı ilaçlı mücadele yapılır. Hasada 20 gün kala sulamaya ve zirai mücadele faaliyetlerine son verilmelidir. Yeni tesislerde zeytinliklerde bu ayın ilk haftasında, mahsuldar çeşitlerde ise ay içinde sulamaya verilir, hasadın kolay olması için, ağaçların altları temizlenir. Zeytin halkalı hastalığına karşı %1.5 dozunda bordo bulamacı ile ilaçlama yapılır. Zeytin karakoşnili ve zeytin sineğine karşı mücadelelere devam edilir.

Bağcılıkta üzüm hasadına devam edilir. Salkım güveleri bu ay içinde üzümlerde önemli zarar yapabileceğinden ilaçlama tekrarlanır. Yalnız hasat dönemine girildiğinde mücadelede zarar etkisi az olan ve taneler üzerinde leke bırakılmayan ilaçlar tercihen kullanılmalıdır.

Sebzecilikte havuç, turp, kışlık yeşil soğan, marulun fide ve tohumlarının yerlerine ekim ve dikimlerine devam edilir. Erkenci domateslerin hasadı sona ereceğinden yerleri temizlenir ve kışlık sebzelerin ekimine hazırlanır. Biber, patlıcan, hıyar, domates, fasulye, kavun ve karpuz hasadına devam edilir. Lahana kelebeği, fasulye pası mücadelesi yapılır.

Haritaya Dön

4. BÖLGE

Antalya, İçel, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis.

Pazar ve Pazartesi günleri güneydoğusu kuvvetli olmak üzere Cumartesi günü güneydoğusu hariç tamamı, Pazar, Pazartesi ve Salı günleri bölge geneli, Çarşamba günü doğusu gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta buğday, arpa, çavdar ve yulaf ekimi için toprak hazırlığına başlanır. Tohumluklar sürme, bambul ve ekin kambur böceğine karşı ilaçlanır. İkinci ürün mısırda sulama yapılır, gerekiyorsa hastalık ve haşerelere karşı ilaçlanır. Ana mahsul soyanın pazarlanmasına devam edilir. İkinci ürün soyada aybaşında son sulama yapılır, ay sonunda hasada başlanır. Baklagil alanlarının temizliği ve sürümü yapılır. Pamuk, bu ayda açılmaya başlar. Açıldıktan 5-10 gün sonra birinci kırma başlanır. Birinci kırımdan sonra sulama yapılır. Kanolada tohum yatağı hazırlanıp ekim yapılır. Yer Fıstığında ay başlarında ana mahsul yer fıstığında son sulama yapılır, ay sonunda hasada başlanır. İkinci mahsul fıstıklarda sulama, çapalama ve boğaz doldurma yapılır.

Çayır mera ve yem bitkilerinde ikinci ürün sorgunda sulama yapılır. Birinci ürün sudan otunda üçüncü biçim yapılır. Azot gübresi atılır. İkinci ürün sudan otunda sulama yapılır. Gelişmenin iyi olduğu yerlerde ikinci biçim yapılır. Yeni tesis kurulacak toprak hazırlığı yapılır.

Meyvecilikte hasada, aşıya, yabancı ot mücadelesine devam edilir. Organik, fosforlu ve potaslı gübre verilir. Gerekiyorsa sulamaya yapılır. Fidanlıklarda kırmızı örümcek, san-jose, yaprak bitlerine karşı mücadeleye devam edilir. Turunçgillerde sulamaya ve yabancı ot mücadelesine devam edilir. İnterdonato limonlarında ay içinde hasadı başlanır. Fazla meyveli ağaçlara çatal vermeye devam edilir. Uç kurutan tehlikesi olan yerlerde kesim yerlerinden uçkurutan mantarının başlamasını önlemek için uç alma, ara açma ve yan dal budamalarına devam edilir. Kırmızı koşnil, pas böcüsü, unlu bit mücadelesi ay ortalarında sona erer. Akdeniz meyve sineği kontrolü yapılır, görüldüğünde mücadele yapılır. İlaçlamalar ağacın güney yönüne ve 1 m2 lik kısmına bir sıra atlayarak yapılır. İlaçlamalar 7-8 günde bir tekrarlanır. Zeytin hasadını kolaylaştırmak için gerekiyorsa toprak yüzünde hafif bir işleme ve düzeltme yapılır. Sulanan yerlerde sulama işlemine ay sonuna kadar devam edilir. Yağmurların erken gelme durumuna göre zeytin kanseri için %2 lik bordo bulamacı atılır. Yeni tesislerde zeytinliklerde henüz mahsule yatmamış bahçelerde yeşil gübre ekimine ay içinde başlanabilir. Zeytin sineği yeni vuruğuna göre ilaçlamalara devam edilir. Antep Fıstığında hasat, kurutma ve depolama yapılır. Depolamadan önce ambarlar ilaçlanır. Ambarlardan sonra da fıstık güvesine karşı ilaçlama yapılır. Aşı bağları çözülür. Aşı sürgün anaca sekiz şeklinde bağlanır. Capnodis spp. mücadelesine devam edilir.

Bağcılıkta hasada, köklendirme parsellerinde ve yeni tesis bağlarda sulama ve bakım işlerine devam edilir.

Sebzecilikte kışlık ekilen havuçlarda seyreltme yapılır. Mevsimlik sebzelerin hasadına devam edilir. Örtü altı yetiştiriciliğinde domates fideleri ay içinde dikilir. Hıyarlarda boğaz doldurma, 3-4 yapraklı olduktan sonra mantari hastalıklara karşı koruyucu ilaçlama yapılır. Biberlerde ilk esas yaprak teşekkül ettikten sonra fideler plastik torbalara şaşırtılır. Külleme ve diğer hastalıklar ve zararlılarla mücadele edilir. Sera toprağının ilaçlamasına bu ayda devam edilir.

Haritaya Dön

5. BÖLGE

Artvin, Ardahan, Kars, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Erzincan.

Pazar günü güneybatısı, Pazartesi günü kuzeyi kuvvetli olmak üzere periyot boyunca bölge geneli gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygun değildir.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta harman işlerine devam edilir. Güzlük hububat ekimleri için, tohumluklar temizlenir, sürmeye karşı ilaçlanır. Ekim için suni gübre tedarik edilir. Bu ayın sonlarına doğru güzlük hububat ekimlerine başlanır. Baklagillerin hasat işlerine devam edilir. Hasat edilen ürünlerin kurutulması ve pazarlaması yapılır. Hasat yapılan alanlar sürülür. Pamuk toplama işine başlanır, kırmızı örümcek veya yeşil kurt mücadelesine eylül ayı ortalarına kadar devam edilir. Şeker pancarında ayın ilk günlerinde üçüncü sulama yapılır, ay içinde söküm işlerine başlanır. Patateste erkenci çeşitlerin sökümüne başlanır.

Çayır mera ve yem bitkileri, yoncaların biçime devam edilir. Korunga ve fiğ biçimi yapılır, biçimler ay içinde tamamlanır. Biçilen otlar kurutulur, depolanır.

Meyvecilikte durgun göz aşısı yapımına ayın ortalarına kadar devam edilir. Elma hasadına başlanır. Ay sonunda yaprak dökümü tamamlanmış yörelerde fidan söküm işlerine başlanır.

Bağcılık: Üzüm hasadı ve hasadı takiben boğaz doldurma yapılır.

Haritaya Dön

6. BÖLGE

Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Bitlis, Van, Hakkari, Muş, Bingöl.

Pazar günü ortası ile kuzeydoğusu, Pazartesi günü ortası kuvvetli olmak üzere Cumartesi günü kuzeyi, Pazar ve Pazartesi günleri güneybatısı hariç tamamı, Salı ve Çarşamba günleri bölge geneli gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta harman işlerine devam edilir. Güzlük ekim için tohum yatağı hazırlanır. Tohumluklar ilaçlanır. Çeltikte hasat yapılır. Mısır hasadı yapılır. Baklagillerin hasat ve harman işlerine devam edilir. Baklagil alanlarının sürümü yapılır. Kanolanın tohum yatağı hazırlanır ve ekimi yapılır. Pamuk hasadı yapılır. Açılmayan kozaların açılması için ilaçlama yapılır.

Çayır mera ve yem bitkileri, yonca ve korungada biçimlere devam edilir. Havalar kurak gidiyorsa tesisler ve suni meralar imkanlar dahilinde sulanır. Sezon boyunca biçilen otlar iyi muhafaza edilir.

Meyvecilikte elma, amut gibi meyvelerin hasadı ve pazarlaması yapılır. Durgun göz aşısı yapımına devam edilir. Sürgünler hereğe sekiz şeklinde bağlanır. Fidanlıklarda mücadele işlerine ve sulamaya devam edilir. Antep Fıstığında hasada devam edilir.

Bağcılıkta hasat yapılır. Hasadı müteakip boğaz doldurma yapılır.

Haritaya Dön

7. BÖLGE

Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Karabük.

Pazar günü kuzeybatı kıyıları şiddetli, doğu kıyıları çok kuvvetli, ortası ile doğu iç kesimleri, Cumartesi günü batısı, Pazar günü doğu kıyıları kuvvetli olmak üzere Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri bölge geneli, Salı günü güneybatısı hariç tamamı, Çarşamba günü doğusu gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta anız bozmaya edilir. Harman işleri bu ay içinde bitirilir. Tohumlukların temizlenmesine ve ilaçlamaya başlanır. İkileme yapılmamış veya otlanmış tarlalara diskaro veya kültüvatör çekilir. Çeltik ve mısırın oy ortalarında hasadına başlanır. Fasulyenin hasadına devam edilir. Hasadın bitirildiği diğer baklagil alanlarında sürüm yapılır. Ayçiçeğinde ay ortasından itibaren hasada başlanır, hasat edilen ürünler kurutulur. Ayçiçeği sapları sökülerek tarladan taşınır.

Çayır mera ve yem bitkileri sahil kesiminde sonbahar ekilişi yapılacak yerlerde tohum yatağı hazırlanır, iç kesimlerde ilkbahar ekilişleri için birinci sürüm yapılır. Yoncada dördüncü biçim yapılır. Sahil kesimlerde ay sonunda beşinci biçim yapılabilir. Hayvan pancarı sökümüne başlanır. Silajlık mısırın biçimi yapılır ve silaj yapımına başlanır.

Meyvecilik, fındıkta harman, ayıklama, kurutma, depolama ve pazarlama yapılı. Fındık filiz güvesi, dal kıran ve uç kurutan ile mücadele edilir. Yeni dikilen fidanların kontrolleri yapılır. Elma ve armut hasat edilir. Mahsuldar zeytin ağaçların dipleri temizlenir. Ay içinde dökülen dip zeytinler toplanır. Bu ay mahsuldar zeytinlerin sulamasına son verilir. Zeytin sineği kontrolleri sürdürülür, mücadele yapılır. Zeytin dal kanseri ile mücadele edilir. Çayda çelik alma ve köklendirme işlerine devam edilir. Üçüncü sürgün yaprak kesimi ay sonunda bitirilir.

Bağcılıkta hasat yapılır.

Haritaya Dön

8. BÖLGE

Amasya, Tokat, Sivas, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Tunceli.

Pazar günü güneybatısı hariç tamamı, Pazartesi günü güneydoğusu kuvvetli olmak üzere Cumartesi günü güneybatısı hariç tamamı, Pazar ve Pazartesi günleri bölge geneli, Salı ve Çarşamba günleri kuzeybatısı hariç tamamı gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta tohum yatağı hazırlanır. Taban gübresi verilir. Tohumlar sürmeye karşı ilaçlanır. Anız bozma yapılır. Mısırda hasat işine devam edilir. Çeltik hasadına başlanır. Fasulyede hasat yapılır, hasadın tamamlandığı diğer baklagil alanlarında sürüm yapılır. Ayçiçeğinde hasada devam edilir. Ayçiçeği sapları tarladan toplanır. Patates sökümüne başlanır. Tütünde uç ellerin kırım yapılır. Kurutulur, denklenir.

Çayır mera ve yem bitkileri, yoncalarda üçüncü, ova kesimlerinde dördüncü biçim yapılır. Tohuma bırakılan alanlarda tohum hasadı yapılır. Silaj çukurlarının temizliği yapılır. Silaj yapımına başlanır.

Meyvecilikte durgun göz aşısı yapımına devam edilir. Meyve hasadı ve pazarlaması yapılır. Fidanlıklarda, çöğür tavalarında sulama yapılır. Fidanlıklarda kırmızı örümcek, yaprak bitlerine karşı mücadeleye devam edilir. Antep Fıstığı hasadı yapılır.

Bağcılıkta hasada devam edilir.

Sebzecilikte mevsimlik sebzelerin hasadı ve pazarlaması yapılır. Sulama işlerine devam edilir. Kışlık sebzelerde sulama, çapalama ve gübreleme yapılır. Sebze yaprak biti, kırmızı örümcek mücadelelerine devam edilir.

Haritaya Dön

9. BÖLGE

Afyonkarahisar, Konya, Karaman, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri.

Cumartesi günü kuzeybatısı, Pazar ve Pazartesi günleri kuzeydoğusu kuvvetli olmak üzere Cumartesi ve Pazar günleri bölge geneli, Pazartesi günü kuzeybatısı hariç tamamı, Salı günü ortası ile güneyi, Çarşamba günü kuzeydoğusu gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta tohum yatağı hazırlamak için üçleme, gerekirse dörtleme yapılır. Tohumlar sürmeye ve zabrusa karşı ilaçlanır. Mısır hasadı yapılır. Kuru fasulyede hasat yapılır, harmanlanır. Hasattan sonra ilkbahar ekilişleri için ilk sürümler yapılır. Kanola tohum yatağı hazırlanır ve ekilir. Kışlık ekilecek haşhaşın tohum yatağı hazırlanır. Ayçiçeğinde hasat yapılır, saplar tarladan sökülür. Patateste söküm ve pazarlama yapılır. Şekerpancarı sökümü yapılır, alım merkezlerine nakledilir.

Çayır mera ve yem bitkileri, yoncada sulama ve biçim yapılır. Tohuma bırakılmış yoncalarda tohum hasadı yapılır. Hayvan pancarı sökümüne başlanır. Silaj mısırın biçimi yapılır ve silaj yapımına başlanır. Suni meralarda münavebeli otlatmaya devam edilir.

Meyvecilikte durgun göz aşısı yapımına devam edilir. Elma hasadına başlanır, hasada başlanan bahçelerde ilaçlamaya hasat süresince ara verilmelidir. Fidanlıklarda gerekli görüldüğü takdirde kırmızı örümcek yaprak bitleri ve fidan dip kurduna karşı ilaçlamalara devam edilir.

Bağcılıkta üzüm hasadı yapılır.

Başa Dön