Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Türkiye Dört Yıl Süreliğine Hükümetlerarası İklim Hizmetleri Kurulu Yönetim Komitesi (IBCS) Üyeliğine Seçildi.

Hükümetlerarası İklim Hizmetleri Kurulu (IBCS), İklim Servisleri Küresel Çerçeve Kurumu’nun (GFCS) çalışmalarına yön vermek gayesiyle, Dünya Meteoroloji Teşkilatı’nın (WMO) organizasyonunda 2013 yılında İsviçre’nin Cenevre şehrinde gerçekleştirilen toplantıda kurulmuş olup, Türkiye Hükümetlerarası İklim Hizmetleri Kurulu’nun ortak kararı ile 25 ülke ile birlikte Hükümetlerarası İklim Hizmetleri Kurulu (IBCS) Yönetim Komitesi üyeliğine seçilmiştir.

Bu yıl ikincisi düzenlenen “Hükümetlerarası İklim Hizmetleri Kurulu (IBCS) Oturumu” 10–14 Kasım 2014 tarihlerinde yine İsviçre’nin Cenevre şehrinde gerçekleştirilmiştir. Toplantıya Dünya Meteoroloji Teşkilatına üye 97 ülke temsilcisi ile birlikte ülkemizi temsilen Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanı Hayreddin BACANLI katılmıştır.


Toplantıda, yeni dönem için Komite Başkanlığına Norveç’ten Jens Sunde, Başkan Yardımcılıklarına Hindistan’dan Laxman Rothore ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nden Linda Makulen seçilmiştir.

Türkiye 25 ülke arasına girerek, 4 yıl süreyle Hükümetlerarası İklim Hizmetleri Kurulu Yönetim Komitesi (IBCS) üyeliğine seçilmiştir. Türkiye ile birlikte bağlı olduğumuz 6. Bölgeden Almanya, Norveç, İsviçre, İtalya ve Rusya’da Yönetim Komitesinde söz sahibi olmaya hak kazanan ülkeler olmuşlardır.

Dünyada iklim değişikliğine bağlı artan risklerin daha iyi yönetilebilmesi ve iklim değişikliğine karşı zarar azaltma ve adaptasyon çalışmalarında kullanılmak üzere bilim tabanlı ve kullanıcı odaklı güvenilir iklim hizmetlerinin sağlanması zorunlu hale gelmiştir. Bu gaye ile 2009 Eylül ayında toplanan Dünya 3. İklim Konferansında (WCC3) Ülkeler Birleşmiş Milletlere bağlı olarak İklim Servisleri Küresel Çerçeve Kurumu (GFCS) oluşturulmuştur.

İklim Servisleri Küresel Çerçeve Kurumu’nun (GFCS) gayesi kullanıcı etkileşimi sağlayarak bilim tabanlı iklim bilgi ve tahmin ürünleri geliştirmek ve iklim değişikliğine karşı bütün seviyelerde adaptasyonu ve iklim değişikliği ve değişkenliği risklerinin daha iyi yönetilmesini sağlamaktır.

Türkiye, Doğu Akdeniz İklim Merkezi, Ani Taşkın Erken Uyarı Sistemi Merkezi, SEECOF ve MedCOF’a katkıları, Güneydoğu Avrupa Afet Risk Azatlımı Projesi, Toz Taşınım Tahmini, Orman Yangınları Erken Uyarı Sistemi gibi birçok uygulama ile bölgesinde hava ve iklim hizmetleri açısından iyi bir durumdadır. Kendisi ile birlikte çevresindeki 10 ülkeye ileri düzey iklim hizmeti sağlayacak bir ülke olarak Türkiye’nin Hükümetlerarası İklim Hizmetleri Kurulu’nun Yönetim Komitesi üyeliğine 4 yıl süre ile seçilmiş olması ülkemiz ve Kurumumuz açısından önemli bir başarı olarak değerlendirilmektedir.

20.11.2014

 


Haber Listesine / Geriye Dön